“Verdachte voor vergifting Skripal kreeg decoratie van Poetin”

de rangnummer verdachte van de poging tot vergiftigen van de voormalige russische dubbelagent sergej skripal is door de russische president vladimir poetin in 2014 gedecoreerd voor een heroïsche daad in oekraïne. Dat poneert de onderzoekswebsite bellingcat. Advertentie volgens de oprichter van bellingcat, eliot higgins, en reseacher christo grozev is de verdachte die geïdentificeerd werd door de britten als aleksander petrov ” persoonlijk door vladimir poetin ” gedecoreerd. Ze vermoeden dat dit gebeurde voor zijn activiteiten in de krim of elders in oekraïne. De onderzoekers pleit over een foto waarop de russische president petrov de hand schudt in een ceremonie. Bellingcat heeft de foto zelf niet gezien, maar het beeld zou rouleren bij familieleden van petrov. De russische geheime dienst groe zou petrov “ ergens voor 2003 ” hebben gerekruteerd. De andere verdachte zou anatoli tsjepiga zijn, een hoge stafmedewerker van de groe. Hij reisde onder de naam ruslan bosjirov naar groot-brittannië. Skripal en zijn dochter joelia werden start maart vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. Na de aanval koopwaar ze alletwee beslissend, maar joelia mocht in april het hospitaal uitgestorven en haar priester in mei.