Eurosong 2019 in Israël vindt plaats in Tel Aviv, niet in hoofdstad Jeruzalem

het eva van 2019 in israël vindt plaats in tel aviv, en niet in hoofdstad jeruzalem. Dat maakten de organisatoren van de muziekwedstrijd bekend. De finale is op 18 mei, de halve finales op 14 en 16 mei. Annoncering dit jaar sleepte de israëlische zangeres netta de winst in de wacht met het lied “ toy ”, en bombardeerde israël tot het organiserend land voor aanstaand jaar. Opvallend is dat hoofdstad jeruzalem, de controversiële stad die zowel de palestijnen als israël claimen, uit de boot valt. Tel aviv zou een “ zeer creatief en in alle domeinen overtuigend aanbod ” bezitten gedaan. Een schel tegenstelling met de voorgaande organiserende landen, die meestal hun hoofdstad kozen om de muziekwedstrijd te organiseren. Omtrent de sociale groep in 2019 is er al heel wat controverse geweest. Zo bezitten laatstelijk nog een reeks kunstenaars, zoals ex-bassist roger waters van de rockband pink floyd, de organiserende europese radio unie ( eru ) ongevuld opgeroepen om de toernooi elders te toestaan plaatsvinden. Israël heeft sinds 1973 al 42 keer deelgenomen aan het songfestival en heeft het vier keer gewonnen.