‘Op de vlucht!’ herdenkt 100 jaar einde WOI

de provincie vlaams-brabant neemt dit jaar tal van initiatieven om de 100-jarige verjaring van het einde van de eerste wereldoorlog te herdenken. zo lanceert ze de openbaarmaking ‘op de vlucht! ’. haastigheid 100 jaar geleden, op 11 november 1918, eindigde de eerste wereldoorlog. ook in vlaams-brabant heeft de oorlog gruweldaad en geweld veroorzaakt. deze zullen herdacht geworden via tal van initiatieven. toen en nu de provincie vlaams-brabant heeft vertellen van jonge oorrlogsvluchtelingen in woi en nu in vlaams-brabant gebundeld in de nieuwe openbaarmaking ‘op de vlucht! ’. deze openbaarmaking voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijsinstelling koppelt vijf historische getuigenissen over ontsnappen onder de eerste wereldoorlog aan vijf getuigenissen van jonge vluchtelingen vandaag. de provincie kreeg hiervoor de hulp van geheugencollectief vzw. vluchtelingenwerk vlaanderen zorgt mee voor de verspreiding ervan. ” met deze gratis openbaarmaking verlangen we jongeren verlevendigen om zich in te leven in het stof ontsnappen, begrip op te brengen voor de ervaringen van vluchtelingen en parallellen te reizen tussen voordien en vandaag. het is een openbaarmaking van én voor jongeren ”, zegt gedeputeerde tie roefs. ali en clementine volgens de united nations high commission for refugees waarden er in 2015 zo’n 65 geheel getal mensen op de vlucht. naar schatting de tweede van hen was jonger dan achttien jaar. ook in vlaams-brabant woon er vandaag vluchtelingen. meerdere van hen zijn minderjarig. sommigen kwamen met hun geslacht, anderen alleen. zij opbouwen hier vandaag een verrassend leven op. in ‘op de vlucht! ’ leest men het overzicht van vijf van hen : feras, ali, achmed, edres en hodo. natuurlijk getal jaar geleden, na de duitse inval, waarden heel wat vlaams-brabanders zelf op de vlucht. ze lieten dagboeken, brieven en foto’s achter. clementine, sylvère, victorine, valentine en petrus vertelden op die manier toch hun overzicht in ‘op de vlucht! ’. dromen ” het zijn geen leuke vertellen ”, beslissing gedeputeerde tie roefs. “ over de ergste gesjacher die ze meemaakten, babbelen heel wat vluchtelingen trouwens liever niet. maar ze zei ons toch over hun bakermat, hun vlucht, over een verrassend leven construeren, een nieuwe taal elementair cognitief proces en over hun dromen voor de toekomst. ”