Dit krijg je als je door een Warhol-bril naar Nespresso-reclame kijkt

zeefdrukken vervaardigd van koffie in positie van inkt : andy warhol had het kunnen verzinnen, maar het idee is ontsproten aan het brein van zijn gentse insider egon van herreweghe die aan popart een eigentijdse verdraaiing geeft. Advertentie dertienmaal blikt george clooney heldhaftig in de lens, het hoofd licht voorover krom, de mondhoeken in een mild monkellachje opgetrokken, het haar gekamd met een perfecte scheiding. Het is een iconisch voorstelling uit de publiciteitscampagnes voor het zwitserse koffiemerk nespresso waarin clooney al een twaalf jaar figureert. Dat voorstelling heeft de gentse kunstenaar egon van herreweghe permitteren zeefdrukken met in positie van inkt waarachtig koffie van – what else? – nespresso. “een voor elke smaakwaarneming, maar de decafeïnévariëteiten heb ik permitteren vallen overmits dat geen echte koffie is”, grijnst hij.